top of page
ecm_2.png
història_3.jpg

HISTÒRIA

Els inicis

Al mes d’abril de 1935 un grup d’aficionats al ciclisme decideixen constituir-se en penya ciclista. El grup, integrat per Adolf Espinal, Josep Serra,  J. Muncunill i  Ignasi i Joan Sanfeliu,  adopta el nom de “Penya  Espinal”, es nomena Adolf Espinal com a primer President de l’Entitat i se celebra el primer Campionat Social de Ciclisme que consisteix a participar en les  diverses excursions organitzades.

 

El novembre del mateix any, s’acorda el canvi  de nom de la penya que des d’aleshores passarà a ser “Esport Ciclista Manresà” i serà representat per un escut amb els colors verd, blau i verd, encara vigent.

 

Amb l’esclat de la Guerra Civil, l’any 1936, s’atura tota l’activitat que no es reprendrà fins al 1939.

 

La postguerra

 

El final de la guerra obliga a canvis dins l’entitat com ara la castellanització de tots els símbols i manifestacions fets pels quals, Adolf Espinal deixa la presidència i passa a una junta gestora presidida per Antoni Graell.

 

Durant l’època de la postguerra torna l’activitat i es publica el primer butlletí amb informació social i s’organitzen curses com el Gran Premio de la Victoria, el Campionat de Catalunya de Muntanya, la Carrera de la Supremacía dedicada als joves i que per primera vegada és oberta a la participació femenina o bé el I Premi Cicles Espinal (1943).

 

És en aquesta època també que l’Entitat participa a la Vuelta a España amb un equip reforçat amb corredors professionals, es recupera el Campionat de Cicloturisme (1946) i acull un final d’etapa de la Volta a Catalunya

 

Anys 60 - Noces d’Argent

L’entitat celebra el seu  XXV aniversari i s’organitza el XX Gran Premi de Catalunya així com el Campionat d’Espanya de Principiants. Com a actes de caire social s’organitza un gran ball a la Societat Coral Sant Josep i es guardona a tres socis que han arribat als 25 anys d’antiguitat en l’entitat.

 

En els anys següents es crea el Trofeu Ciutat de Manresa (1965) o el Trofeu Amics de N’Adolf Espinal

A finals dels anys 60 la Federació Catalana de Ciclisme  fa una campanya per fomentar  una nova mova modalitat de ciclisme; el ciclocròs. L’Esport Ciclista Manresà hi col·labora des del primer moment i organitza el I Trofeu Ciutat de Manresa i durant els anys següents, l’afició al ciclocròs no para de créixer fins al punt que s’arriba a organitzar el Campionat d’Espanya de Professionals i Aficionats en diverses ocasions (1973 i 1982).

 

Anys 80 - Noces d’Or

Els anys 80 van ser una època de molta activitat dins l’entitat. Es va organitzar la Festa del Pedal, que va acollir més d’un miler de ciclistes de tot l’Estat, curses de ciclocròs, sortides de cicloturisme i l’any 1985 la celebració del 50è aniversari de l’Entitat, on es van organitzar diverses activitats de caire cultural, social i esportiu.

 

És durant aquest temps que la filla d’Adolf Espinal, Antònia, proposa la iniciativa de fer una volta cicloturista a Catalunya. La Volta al Cor de Catalunya va ser un èxit  de participació i va arribar a visitar Ses Illes i també França. La vinculació de l’entitat amb aquesta marxa cicloturista va durar fins l’any 1989.

 

Els darrers temps

 

Després d’una època d’inestabilitat i baixa activitat,  entrant al segle XXI , l’Esport Ciclista Manresà recobra dinamisme.

 

L’aparició de les bicicletes de muntanya aporta nous socis i molt ambient.

 

Es consoliden les sortides de carretera i BTT en diferents grups segons el nivell d’expertesa i també les 3 Hores de BTT a l’agost i la Cursa de Ciclocròs, inclosa al calendari de la Copa Catalana d’aquesta especialitat, al desembre.

L'any 2011, amb l’arribada a la presidència de'n Ferran Molina, el Club experimenta una transformació total per començar una dècada de creixement a nivell social.

La seu social se situa al carrer Talamanca núm 1 de Manresa i es torna a organitzar una prova de Ciclocròs puntuable per a la Copa Catalana i que anirà tenint continuïtat de manera anual. Es col·labora amb diferents entitats com Ampans, organitzant la pedalada de la Festa de la Verema, i amb l’Ajuntament de Manresa es prepara un recorregut per a l’Anella Verda. Totes aquestes activitats tenen continuïtat en els anys següents .

El Club fa una aposta pel ciclisme de base i popular i crea un grup d’iniciació a la BTT que amb els anys ajudarà a ampliar la massa social del Club. Es reprèn l’activitat en la Manbike 3H de resistència, i es col·labora amb proves ciclistes com són: L’Étape Barcelona-Andorra (carretera) o la Volcat (BTT).

 

Els darrers anys el creixement de socis obliga a ampliar el nombre de sortides fins a 6 grups diferents setmanals, arribant a convocar a més de 120 ciclistes els caps de setmana.

L'any 2017 es crea la Escola de Ciclisme de Manresa amb la cessió d’un terreny al Congost per part de l’Ajuntament de Manresa. Es construeix un circuit per BTT, i una zona per bici-trial.

bottom of page